Vaarallista rakkautta jumalten saarella

Seikkailuja maailmalla -sarjan 7. teos vie Kreetalle, jota jumalten saareksi kutsutaan. Kirja on nuorten dekkari ja matkaseikkailu.

Lue lisää

Hieroglyfien salaisuus - nuorten seikkailukirja Egyptistä

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjassa on julkaistu kuudes teos: Hieroglyfien salaisuus. Kirjan seikkailu vie Egyptiin, jossa Elsa ryhtyy selvittämään tuhansia vuosia vanhan faaraohaudan hieroglyfin arvoitusta. "Faarao Tutankhamon on kuuluisa hänen hautakammiostaan löy

Lue lisää

Nuortenkirja Kielletyn kaupungin aarre

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjan viides teos, joka vie Kiinan Pekingiin keisariajan jalanjäljille:

Lue lisää

  

Kaskoaivi ja Pellisen laki

Mieli synkkänä kapusin Jäkälä-äytsistä ylös Kaskoaivin päälle. Koville nousu ottikin rinkan kanssa, sillä korkeuseroa oli peräti satakunta metriä.

Olin varautunut yöpymään kulta-alueella. Majoittumistarpeet oli mukana telttaa myöten. Matka eteni kuitenkin yllättävän joutuisasti. Oikaisin Kaskoaivin länsiharjanteiden ja Pellisen laen yli Morgamojan Kultalaan. Maasto oli tasaista tunturinummea ja helppoa kulkea.
Kultala tunnettiin ja tunnetaan kai vieläkin myös Pellisen kämppänä siinä aikoinaan asustelleen kullankaivaja Jukka Pellisen mukaan. Pellisen loppu oli traaginen. Hänelta sekosi pää maalikylässä käynnin yhteydessä ja hän tappoi baarinpitäjän. Pakoretkellään hän lisäksi ampui yhden takaa-ajajistaan ja lopulta itsekin sai surmansa.

Morgamojan lähellä ovat myös Petronellan kukkulat. Kullankaivajien luokse saapui sodan jälkeen hehkeä hollantilaiskaunotar, joka sai nimen Petronella. Hänenkin kohtalokseen koitui maalikylässä käynti. Poliisi nappasi Petronellan ja passitti pois Suomesta. Ikäväänsä lieventääkseen kultakenttien elinkautiset nimesivät sopivan pyöreät laet Petronellan kukkuloiksi.

Kultala on nykyisin varaus- ja autiotupana. Kultalan pihalla keittelin teetä ja söin pari voileipää. Sitten jatkoin taivallusta Lemmenjoen varteen Kultahaminaan,. Hengenahdistuksenmäki oli onneksi alasuuntaan. Sain odotella venekyytiä vielä parisen tuntia.