Vaarallista rakkautta jumalten saarella

Seikkailuja maailmalla -sarjan 7. teos vie Kreetalle, jota jumalten saareksi kutsutaan. Kirja on nuorten dekkari ja matkaseikkailu.

Lue lisää

Hieroglyfien salaisuus - nuorten seikkailukirja Egyptistä

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjassa on julkaistu kuudes teos: Hieroglyfien salaisuus. Kirjan seikkailu vie Egyptiin, jossa Elsa ryhtyy selvittämään tuhansia vuosia vanhan faaraohaudan hieroglyfin arvoitusta. "Faarao Tutankhamon on kuuluisa hänen hautakammiostaan löy

Lue lisää

Nuortenkirja Kielletyn kaupungin aarre

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjan viides teos, joka vie Kiinan Pekingiin keisariajan jalanjäljille:

Lue lisää

  

Jäkäläpäällä ja Tuanganuaivilla

Muotkan Ruoktulle saavuimme iltapäivän lopulla, joten hyvää vaellusaikaa oli vielä runsaasti - kunhan kunto ja into riittäisivät pitkän automatkan jälkeen.

Muotka tarkoittaa kannasta tai vedenjakaja(tunturi)a, Muotkatunturit siis vedenjakajatuntureita. Ruoktu puolestaan kotia. Muotkan Ruoktu on siten tutummalla kielellä "kannaksella oleva koti". Ennen tunturiin lähtöä tankkasimme Ruoktun savuporomunakkaan á 8,50 euroa.Rohkenimme täyttää juomapullot Peltojoen vedellä heti maantiesillan kupeessa. Eiköhän virta ollut vienyt liikenteen saasteet mennessään.

Aivan maantien tuntumassa harjun päällä on Inarin kuuluisan eränkävijän ja eräkirjailija Arvo "Tiera" Ruonaniemen korsu, nyttemmin jo luhistuneena. Tiera kertoo korsustaan mm. Puhtailla selkosilla -kirjassaan.

Päätimme oikaista Jäkäläoaivin (Jäkäläpään) ylitse kohti Alempaa Honkavuomaa. Aluksi polku noudatteli Peltojoen rantamia Peltovaaran itäpuolitse. Noin parin kilometrin taivalluksen jälkeen saavuimme Jäkäläpään kuruun, jossa pikkupuron yli oli laitettu oikein lankkusilta. Puron ylityksen jälkeen reittimme lähti nousemaan kohti Jäkäläoaivia (Jeagolooaivi).

Taivaanrantaan ilmaantui näkyviin myös laajan Peltotunturin huippuja.


Jäkäläoaivi on pääosin helppokulkuista tunturinummea. Polku ei nouse aivan Jäkäläpään korkeimmalle huipulle, vaan ohittaa sen itäpuolitse. Korkeimmillaan polku käy noin 415 metrin tasolla. Kun Muotkan Ruoktu on suunnilleen 215 mpy, niin nousua kertyi noin pari sataa metriä .
Jäkäläoaivi alkoi laskeutua seuraavaan kuruun, jonka takana odottivat Tuanganuaivin (Röpelötunturin) rinteet. Myös sen huiput kohoavat yli 450 metrin kuten Jäkäläoaivinkin. Tiesimme, että välikurussa olisi Muotkan Ruoktun pystyttämä laavukota, mutta emme laskeutuneet kurun pohjalle, vaan kiersimme sen ylempää itäpuolitse.
Ylitimme Tuanganuoaivin pohjoishuipun ja päähuipun välisestä satulasta noin 400 metrin tasolla. Vasemmalle puolelle jäi huipun lävistävä rakkainen ja jyrkkäreunainen kuru, jonne emme jaksaneet lähteä seikkailemaan.