Vaarallista rakkautta jumalten saarella

Seikkailuja maailmalla -sarjan 7. teos vie Kreetalle, jota jumalten saareksi kutsutaan. Kirja on nuorten dekkari ja matkaseikkailu.

Lue lisää

Hieroglyfien salaisuus - nuorten seikkailukirja Egyptistä

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjassa on julkaistu kuudes teos: Hieroglyfien salaisuus. Kirjan seikkailu vie Egyptiin, jossa Elsa ryhtyy selvittämään tuhansia vuosia vanhan faaraohaudan hieroglyfin arvoitusta. "Faarao Tutankhamon on kuuluisa hänen hautakammiostaan löy

Lue lisää

Nuortenkirja Kielletyn kaupungin aarre

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjan viides teos, joka vie Kiinan Pekingiin keisariajan jalanjäljille:

Lue lisää

  

KEBNEKAISE 20. - 23.7.2002

Reitin kosteimmille ja rakkaisimmille jaksoille on rakennettu hyvät pitkospuut, joten ainakaan keskikesällä jalat eivät kastuneet. Sopivimmat jalkineet, vaikka ei nousisi tunturillekaan, lienevät kivien vuoksi nilkkaa tukevat vaellusjalkineet.

Loppureitillä, Tarfalapakten länsirinteiltä, avautuu laakson pohjukan tunturialue: Skartåiven (1744 m) sarvi (vas.), Singitjåkkan (1704 m) pyöreä massiivi, vieressä Singivaggen laakso, keilamainen Tolpagorni (1662 m) kraatereineen, sen oikealla puolella Kittelbäckenin laakson takana Vierramvare (1710 m) ja luminen/jäätikköinen Kebnetjåkka, joskin Kebnekaisen huiput jäävät vielä (oikeassa reunassa olevan) itärinteen taakse näkymättömiin.

Nyt voi jo myös hahmottaa ja mietiskellä huipulle nousun vaativuutta. Länsireitti (Västra leden), joka on helpompi ja turvallisempi nousureitti, nousee Kittelbäckenin vartta Vierramvaren juurelle, kiipeää sitten Tolpagornin taakse sen ja Vierramvaren satulaan, edelleen Vierramvaren päälle (kuvassa siis vasemmalta oikealle), laskeutuu sitten Kaffedaleniin ennen kuin alkaa kivuta Kebnekaisen etelähuipulle (Sydtoppen, 2117 m).

Ennen tunturihotellin aluetta saavutaan pohjoisesta laskevalleTarfalajoelle. Kuvasta näkyy myös, että loppupäästään polku on melko kivikkoista. Hotellille on joelta matkaa runsas kilometri.

Tarfalajoki kuohuu komeana jatkuvana koskena vähänkin veden aikaan.

Tarfalajoen yli pääsee hyvää riippusiltaa.

Hyvin monet olivat leiriytyneet heti Tarfalajoen länsirannalle, jossa olikin hyvää telttailualuetta. Joen lähettyvillä oli tuulelta hieman suojaavia painaumia.Toinen suosittu leiriytymispaikka oli tunturihotellin länsipuolella eli joelta noin 1,5 km eteenpäin. Se on kuitenkin huomattavasti tuulisempi paikka, joten huonolla säällä sitä kannattanee välttää. Molemmat paikat ovat lähes puuttomia.

Jatkettaessa Tarfalajoelta kohti hotellia maasto muuttuu koivua kasvavaksi ja osin kosteaksi tai kallioiseksi. Hotellin lähettyviltä löytyy enää vain yksittäisiä käyttökelpoisia telttapaikkoja. Itse päädyimme eräälle niistä, vaikka se olikin aivan polun varressa. Paikka oli vain parisen sataa metriä ennen hotellia. Alla olevassa kuvassa, joka on otettu hotellin viereiseltä pikkukukkulalta (772 m), näkyy hotellille tuleva polku ja kuvan takaosassa Tarfalajoen laaksosyvennys. Polun varressa koivikon reunassa olevat telttamme (keltainen ja vihreä) eivät juurikaan erotu.

Kebnekaisen tunturihotelli (tunturiasema, fjällstation) tarjoaa sekä majoitusta että ruokaa/kahvia. Hotellin yhteydessä on myös pieni matkamuisto/retkitarvike/ruokatarvikemyymälä. Hintataso hotellin eri palvelupisteissä ei luonnollisestikaan ole kaikkein halvimpia. Hotelli järjestää myös päivittäin (sään salliessa) opastettuja retkiä Kebnen huipulle.